Logga in på Mina sidor

Så kommer strömmen till dig

Hur tar sig egentligen strömmen från kraftstationen till ditt eluttag? Här hittar du en illustration som förklarar.
Illustration Från kraftverk till vägguttag 

Elnätsfakta

Elnätet i Sverige är en väl utvecklad infrastruktur med en sträcka av ungefär 48 200 mil (= 13,2 varv runt jorden).

Svenska Kraftnät förvaltar stamnätet och har till uppgift att bl.a. transportera el från de stora kraftverken till de regionala elnäten. Stamnätet har mycket hög spänning, 220 000 volt (220 kV) resp. 400 000 volt (400 kV). Man brukar kalla stamnätet för elens motorvägar.

Elektriciteten transporteras långa sträckor i stamnätet, leds därefter vidare via region- och lokalnätens ledningar för att slutligen nå ditt väggutag. Då har den stegvis transformerats till 230 volt vilket är den spänning vi har i våra hem.

Elnäten ägs av 164 företag. Elnätsverksamheten är ett monopol vilket innebär att du inte kan välja elnätsföretag. Den som är nätägare där du har din anläggning är ansvarig för elleveransen till dig. Om du bor inom vårt nätområde får du elen levererad av Skellefteå Kraft Elnät.

Energimarknadsinspektionen, EI, är en statlig myndighet som övervakar elmarknaden. EI har till uppgift att bland annat kontrollera att nätägarna har säkra leveranser och inte tar ut för höga avgifter av kunderna.

Riksdagen har beslutat att elnätsföretagens avgifter ska granskas i förväg. Förhandsreglering är nytt i Sverige men förekommer redan i andra europeiska länder. Målsättningen är att skapa långsiktigt stabila och förutsägbara avgifter samtidigt som elnätet kan förnyas, byggas ut och anpassas till målen om förnybar elproduktion.

Här kan du läsa mer:

Svenska Kraftnät www.svk.se

Energimarknadsinspektionen www.ei.se 

Information från Svensk Energi om elnätsavgifter (pdf)

 

 

Anläggningar & projekt

 • Kontaktuppgifter

  E-post:

  kundservice@skekraft.se

  Telefon:

  Växel: 0910 – 77 25 00

  Adress:

  Skellefteå Kraft

  Kanalgatan 71

  931 80 Skellefteå

   

 • Ström- och driftavbrott

  Felanmälan, dygnet runt
  alla dagar 020-77 27 00.

  - Avbrottskarta