Logga in på Mina sidor

Välkommen till Finnfors kraftverksmuseum

År 1908 togs den då splitter nya kraftstationen i Finnforsfallet i bruk. Det var den första av Skellefteå stads stora kraftverksbyggen i Skellefteälven. Här förenades vacker arkitektur och miljö med förundrande teknik som fick staden och industrin i Skellefteå att blomstra. Nu är det drygt sekel sedan och kraftstationen står än i dag intakt med generatorer, instrument och turbiner. Precis som det var då. Läs mer om 100 år med vattenkraften här.

 

Bild från Finnforsfallets museum

Kraftstationen är numera ett museum över vattenkraftens historia. Här kan man vandra runt på egen hand och drömma sig tillbaka i tiden, eller så kan man följa med på den guidade turen för att få veta mer om anläggningen och dess anställda. Under säsongen erbjuds det två guidade turer per dag, klockan 12:15 och 14:15.

Gammal bild från Finnforsfallet

Det finns mycket att se, till exempel en bildutställning som visar livet och människorna runt kraftstationen från 1910 fram till 1960-talet. Eller varför inte besöka husen som uppfördes till maskinisterna och deras familjer i början av förra seklet. I maskinistbostaden är en lägenhet återställd till en bostad från 1920-talet.

 

Finnforsfallets café

I Café Finnfors kan du njuta av fika i en paviljong med anrik historia. Den ligger i vacker miljö alldeles vid älven. Café Finnfors är öppet under sommarsäsongen. Välkommen!

Finnforsfallets teknikboa

Det finns även roliga aktiviteter för barnen. I teknikboa kan man pröva på olika finurliga saker och i vattentuben kan man följa vattnets väg till turbinen, mörkt och spännande! I rövargrottan kan man hälsa på hos finnforsrövarna och lyssna på den hemska historien om rövaren Hyns.

 

 

Om museet

Finnfors kraftverksmuseum 

Museet har stängt för säsongen och öppnar igen den 22 juni 2015.

Kontakt

Ring 0910-71 66 31 under kontorstid. 

Café Finnfors

Öppet under museets öppettider.

Vägbeskrivning

Åk väg 855 från Skellefteå, via Medle, mot Finnfors, cirka 35 km. Du kan även ta väg 95, sväng in mot Boliden. Följ vägen genom Boliden mot Finnfors, cirka 7 km.

 

Vi är medlemmar i:

Gold of Lapland
Sevärt Västerbotten
Arbetsam - arbetslivsmuseernas samarbetsråd